Logowanie | Rejestracja | Koszyk (0)
Nasi partnerzy
Istnieje wiele produktów spożywczych, które pomimo niskiej temperatury w lodówce lub zamrażarce muszą być spożyte w krótkim okresie czasu. Zestawienie zawarte w poniższej tabeli dowodzi, że można skutecznie przedłużyć ich trwałość. Co więcej, efekt ten uzyskamy bez użycia nieprzyjaznych dla zdrowia konserwantów, które nierzadko zmieniają smak, zapach, barwę, a nawet strukturę fizykochemiczną wędlin i innych przetworów.
Pakowanie próżniowe nie tylko powstrzymuje rozwój szkodliwej flory bakteryjnej, ale blokuje też utlenianie się zawartych w produkcie pigmentów, aromatu, witamin i tłuszczów. W przypadku pakowania produktów o wyjątkowo delikatnej strukturze lub w warunkach niebezpieczeństwa rozwoju mikroorganizmów beztlenowych, warto rozważyć zastosowanie tych modeli pakowarek, które po wytworzeniu próżni w opakowaniu, opcjonalnie mogą napełnić je mieszaniną neutralnych gazów.
PRODUKT | WARUNKI PRZECHOWYWANIA | TRWAŁOŚĆ PRODUKTU | WYDŁUŻENIE WAŻNOŚCI PRODUKTU DZIĘKI OPAK. PRÓŻNIOWEMU |
|
OPAKOWANIE TRADYCYJNE | OPAKOWANIE PRÓŻNIOWE | |||
WYROBY GARMAŻERYJNE i DANIA BAROWE |
||||
Części kurczaka w rosole | lodówka |
1-2 dni |
2 tyg. | ok. 14 razy |
Drób | lodówka | 1-2 dni | 7 dni | ok. 5 razy |
Flaki | lodówka | 1-2 dni | 30-60 dni | ok. 30 razy |
Galaretka wieprzowa | lodówka | 2 dni | 4 dni | ok. 14 razy |
Gotowane mięso wołowe, wieprzowe | lodówka | 5 dni | 12 dni | ok. 2,5 raza |
Danie obiadowe z dodatkiem mięsa | lodówka | 1-2 dni | 2 tyg. | ok. 14 razy |
Kurczak pieczony | lodówka | 3-4 dni | 2 tyg. | ok. 5 razy |
Kurczak w galarecie | lodówka | 1-2 dni | 4 tyg. | ok. 14 razy |
Szynka w galarecie | lodówka | 2 dni | 3 tyg. | ok. 10 razy |
Schab w galarecie | lodówka | 2 dni | 3 tyg. | ok. 10 razy |
Mięsa wędzone | lodówka | 2-4 tyg. | 6-12 tyg. | ok. 3 razy |
Mięso (duże kawałki) | zamrażarka | 6 m-cy | 2-3 lata | ok. 5 razy |
Mięso (małe kawałki) | zamrażarka | 4 m-ce | 1 rok | ok. 3 razy |
Potrawy z gotowanego kurczaka | lodówka | 3-4 dni | 2 tyg. | ok. 5 razy |
Wieprzowina | lodówka | 2 dni | 6 dni | ok. 3 razy |
Wołowina | lodówka (+3 do +5°C) | 3 dni | 8 dni | ok. 2,5 raza |
Krokiety, uszka, paszteciki | lodówka | 1-2 dni | 6 dni | ok. 2,5 raza |
Pizza | lodówka | 1-2 dni | 7 dni | ok. 5 razy |
Pyzy, pierogi, kopytka | lodówka | 1-2 dni | 7 dni | ok. 5 razy |
Pyzy, pierogi, kopytka | zamrażarka | 1 mc | 3 m-ce | ok. 3 razy |
WĘDLINY | ||||
Kiełbasy suche | lodówka | 2-3 tyg. | 6 tyg. | ok. 2 razy |
Kiełbasy świeże | lodówka | 1-2 dni | 2 tyg. | ok. 7 razy |
Kiełbasy wędzone | lodówka | 7 dni | 4 tyg. | ok. 4 razy |
Parówki | lodówka | 1-2 dni | 2 tyg. | ok. 7 razy |
Szynka i inne wędzonki | lodówka | 5-7 dni | 3 tyg. | ok. 3,5 raza |
Szynka krojone | lodówka | 3-4 dni | 3 tyg. | ok. 7 razy |
RYBY i PRZETWORY RYBNE |
||||
Ryby gotowane | lodówka | 1-2 dni | 7 dni | ok. 3,5 raza |
Ryby świeże | lodówka | 1-2 dni | 7 dni | ok. 7 razy |
Ryby świeże | zamrażarka | 3-6 m-cy | 1 rok | ok. 3 razy |
Ryby wędzone | lodówka | 1-2 tyg. | 6-12 tyg. | ok. 6 razy |
Śledzie solone i inne świeże wyroby rybne | lodówka | 2-4 dni | 1-2 tyg. | ok. 3 razy |
PRZETWORY MLECZNE i TŁUSZCZE | ||||
Masło | lodówka | 9 tyg. | 4 m-ce | ok. 1,5 raza |
Produkty mleczne | lodówka | 7 dni | 15 dni | ok. 2 razy |
Sery typu Emmentaler | lodówka | 2 tyg. | 2 m-ce | ok. 4 razy |
Sery typu Parmezan | lodówka | 3 tyg. | 2 m-ce | ok. 3 razy |
Oleje | temp. pokoj. | 5-6 m-cy | 12-18 m-cy | ok. 3,5 raza |
PIECZYWO i WYROBY ZBOŻOWE | ||||
Chleb | temp. pokoj. | 2 dni | 7 dni | ok. 3,5 raza |
Ciastka z kremem | temp. pokoj. | 2 dni | 7 dni | ok. 3,5 raza |
Makaron z sosem mięsnym | lodówka | 2 dni | 8 dni | ok. 4 razy |
Mąka, ryż, makaron | temp. pokoj. | 6 m-cy | 12-24 m-cy | ok. 3 razy |
Płatki zbożowe | temp. pokoj. | 6 m-cy | 2 lata | ok. 4 razy |
Suche ciastka | temp. pokoj. | 1-2 tyg. | 3-6 tyg. | ok. 3 razy |
Makaron gotowany |
lodówka |
2 dni | 6 dni | ok. 3 razy |
Ryż gotowany | lodówka | 2 dni | 6 dni | ok. 3 razy |
UŻYWKI | ||||
Herbata sucha | temp. pokoj. | 1 mc | 16 m-cy | ok. 16 razy |
Kawa (ziarna) | temp. pokoj. | 1 mc | 16 m-cy | ok. 16 razy |
OWOCE | ||||
Owoce mrożone | zamrażarka | 12 m-cy | 18 m-cy | ok. 1,5 raza |
Owoce suszone | temp. pokoj. | 6 m-cy | 18 m-cy | ok. 3 razy |
Porzeczki, winogrona, brzoskwinie, śliwki, wiśnie | lodówka | 3-6 dni | 2 tyg. | ok. 3 razy |
Jagody, maliny, truskawki | lodówka | 1-3 dni | 7 dni | ok. 3,5 raza |
Orzechy | temp. pokoj. | 6 m-cy | 2 lata | ok. 4 razy |
WARZYWA | ||||
Brokuł, groszek, sałata, szpinak, brukselka, itp. | lodówka | 3-5 dni | 2 tyg. | ok. 3,5 raza |
Kalafior, ogórek, kapusta, sałata, szpinak, itp. | lodówka | 7 dni | 2-3 tyg. | ok. 2,5 razy |
Marchew, seler | lodówka | 2 tyg. | 1 mc | ok. 2 razy |
Warzywa gotowane | lodówka | 2 dni | 10 dni | ok. 5 razy |
Warzywa mrożone | zamrażarka | 8 m-cy | 12 m-cy | ok. 1,5 raza |
Suche strąki | temp. pokoj. | 6 m-cy | 2 lata | ok. 4 razy |
ZUPY | ||||
Bigos | lodówka | 3-4 dni | 1 mc | ok. 9 razy |
Botwina | lodówka | 1-2 dni | 1 mc | ok. 20 razy |
Zupa fasolowa | lodówka | 1-2 dni | 1 mc | ok. 20 razy |
zupa ogórkowa | lodówka | 3-4 dni | 1 mc | ok. 9 razy |
Zupa pomidorowa | lodówka | 3-4 dni | 1 mc | ok. 9 razy |
Żurek | lodówka | 1-2 dni | 1 mc | ok. 20 razy |
Tabelę opracowano w oparciu o artykuł dr inż. Doroty Czerwińskiej, opublikowany w "Przeglądzie Gastronomicznym" nr 5/2006. |
Należy pamiętać, że istotą pakowania próżniowego jest zmiana (zmniejszenie) ciśnienia w opakowaniu. Szczególne znaczenie ma to wówczas, gdy chcemy zapakować produkt ciekły lub zawierający ciecz. O ile jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że standardowo woda wrze w temperaturze 100° C, po przekroczeniu 99% próżni wrzenie pojawi się już w temperaturze ujemnej! Producenci pakowarek próżniowych wyposażają je w specjalne tryby odsysania powietrza z opakowań zawierających ciecz, zapobiegając tym samym ulotnieniu się pary wodnej. W poniższej tabeli można zobaczyć jak obniżenie ciśnienia zmienia temperaturę wrzenia.
WIELKOŚĆ PRÓŻNI [mbar] | 1000 | 800 | 600 | 400 | 200 | 100 | 50 | 20 | 10 | 5 | 2 |
POZIOM PRÓŻNI | 0% | 20% | 40% | 60% | 80% | 90% | 95% | 98% | 99% | - | - |
TEMPERATURA WRZENIA | 100°C | 94°C | 86°C | 76°C | 60°C | 45°C | 33°C | 18°C | 7°C | -2°C | -13°C |
Tabela zaczerpnięta z materiałów szkoleniowych firmy TURBOVAC. |
Urządzenia z serii CTP to inaczej zamykarki pojemników, służa do pakowania na tackach PP szerokiej gamy produktów spożywczych. Znajdują zastosowanie wszędzie tam gdzie produkty sprzedawane są luzem i sa przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
Seria CVP – to pakowarki próżniowe komorowe i bezkomorowe. Bezkomorowa zewnętrzna pakowarka próżniowa służy do pakowania produktów spożywczych i artykułów przemysłowych w woreczki zamykane próżniowo. Technika bezkomorowego pakowania umożliwia pakowanie produktów o zróżnicowanych gabarytach, przekraczajacych wymiary pakowarki. Pakowarki komorowe maja zróznicowana wielkośc komory pakujacej, a poszczególne fazy cyklu pakowania realizowane sa zgodnie z parametrami ustawionymi w pamięci sterownika. Dzięki temu istnieje możliwość automatycznego sterowania pracą urzadzenia ( krótki czas pakowania).
Pakowarka próżniowa Multivac C100
Pakowarka próżniowa Multivac C200
Pakowarka próżniowa TURBOVAC S40
Zintegrowana linia pakujaca TURBOVAC A5000
Pakowarka próżniowa TEPRO PP3.3
Pakowarka próżniowa TEPRO PP4.2E
Pakowarka próżniowa TEPRO PP5.5
Pakowarka próżniowa TEPRO PP12
Pakowarka próżniowa TEPRO PP5.6
Pakowarka próżniowa TEPRO PP4.6
Pakowarka próżniowa dwukomorowa PP30
1959,00 PLN netto
2409,57 PLN brutto
od 195,00 PLN netto
od 239,85 PLN brutto
160,00 PLN netto
196,80 PLN brutto
290,00 PLN netto
356,70 PLN brutto
153,00 PLN netto
188,19 PLN brutto
30,00 PLN netto
36,90 PLN brutto
162,06 PLN netto
199,33 PLN brutto
116,54 PLN netto
143,34 PLN brutto
99,20 PLN netto
122,02 PLN brutto
901,26 PLN netto
1108,55 PLN brutto
236,35 PLN netto
290,71 PLN brutto
651,78 PLN netto
801,69 PLN brutto
3034,50 PLN netto
3732,44 PLN brutto
Zestaw części ulegających zużyciu Viton R 5 0021 C Multivac C200
Worki do pakowania próżniowego
155,00 PLN netto
190,65 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 200x200mm (1000 szt)
180,00 PLN netto
221,40 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 200x250mm (1000 szt)
203,00 PLN netto
249,69 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 200x300mm (1000 szt)
260,00 PLN netto
319,80 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 250x300mm (1000 szt)
220,00 PLN netto
270,60 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 250x250mm (1000 szt)
342,00 PLN netto
420,66 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 250x400mm (1000 szt)
410,00 PLN netto
504,30 PLN brutto
Worki do pakowania próźniowego rozmiar 300x400mm (1000 szt)
Chcesz dowiedzieć się jak zwiększyć sprzedaż i ograniczyć koszty? Zapisz się do newslettera